Merknaam registreren moeilijk?

Je loopt al een tijdje met plannen rond om een onderneming te starten en eindelijk hak je de knoop door. Je hebt een leuke merknaam verzonnen voor je product dat je gaat aanbieden, je hebt een mooie website laten ontwikkelen, advies ingewonnen bij een accountant, etc.

Merk registreren

Maar je wilt natuurlijk niet dat iemand anders met jouw idee of die originele merknaam ervan door gaat. Zeker niet als je onderneming goed gaat lopen en je merknaam echt een brand is geworden die veel mensen kennen. In dat geval kun je maar beter zo snel mogelijk je merk registreren om je merk te beschermen. Zeker als veel concurrentie hebt in de branche waarin je werkzaam bent is het oppassen geblazen. De concurrent gaat voor je het weet met je merknaam aan de slag en dat wil je dus absoluut voorkomen. Maar hoe gaat een en ander in zijn werk en zijn daar kosten aan verbonden?
Allereerst is het van belang dat je goed onderzoek doet om te kijken of wellicht iemand anders de merknaam die je wilt gaan registreren al geregistreerd heeft. Om dat te controleren kun je het merkenregister raadplegen waar precies in vermeld staat of een merknaam wel of niet is geregistreerd.

Merknaam deponeren

Als blijkt dat niemand anders het merk heeft geregistreerd is de volgende stap het inschrijven van de merknaam, ook wel deponeren genoemd. De vereisten waar je aan moet voldoen om een merknaam juridisch correct te deponeren staan vermeld in het Benelux Verdrag inzake de intellectuele eigendom. Zo moet er sprake zijn van deugdelijkheid, geoorloofdheid en rechtmatigheid. Het kan dus zijn dat de merknaam daar niet aan voldoet en het Merkenbureau jouw merk dus niet inschrijft. Van onrechtmatigheid is er overigens pas sprake als er daadwerkelijk door een tegenpartij een zogenaamde oppositieprocedure wordt gestart.

Hoe lang duurt een merkregistratie?

Als je in de Benelux een merknaam wil registreren zal jet het merk moeten deponeren bij de BBIE (Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie). Het duurt vervolgens ongeveer 3 maanden voor de merknaam ook daadwerkelijk is geregistreerd in de Benelux. Wil je je merknaam niet alleen in de Benelux maar in heel Europa registreren dan krijg je te maken met het Uniemerk. Met behulp van het Uniemerk kun je je merknaam registreren in alle landen van de Europese Unie. Let er overigens wel op dat het deponeren relatief weinig geld kost, maar dat het beschermen en in stand houden van je merknaam behoorlijk in de papieren kan lopen.

(29)

Redactie

Alles over wetenschap.