Duurzame energie: top 4 landen

Een land dat een heel jaar op duurzame energie kan leven? Het kan, in Costa Rica, waar we nog veel van kunnen leren. Het grootste zonnepark ter wereld? In het land van de rijzende zon! We kijken wereldwijd wat er over het vorige jaar opviel qua duurzaamheidsbeleid wereldwijd. Uiteraard willen we ook weten hoe Nederland het doet, in verhouding met andere pioniers. Bepaalde landen hebben bovengemiddelde prestaties geleverd, die we graag in onze top 4 wilden opnemen en met je delen.

Costa Rica, surprised?

Waar we iets van af kunnen kijken: een verbod op wegwerp plastic. Dat kan in het mooie Costa Rica, waar de wetgeving een verschuiving heeft doorgemaakt. Denk hierbij aan plastic tasjes, flesjes en andere producten voor eenmalig gebruik zoals plastic bestek. Zo ver zijn ze nog niet helemaal, maar dichter bij het doel dan in ons kikkerlandje.

Wellicht zou het niet verwachten, maar Costa Rica heeft circa tien jaar geleden aangekondigd om over drie jaar (2021) het allereerste klimaatneutrale land ter wereld te zijn. Een mooi doel. Samen met de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij wordt er nu, naast nationale duurzame doelen, gekeken naar de mogelijkheden om vluchten vanuit San José (hoofdstad) met biologische duurzame brandstof te laten vliegen.

Als afsluiter: de regering in Costa Rica heeft het bijna voor elkaar om het land een heel jaar op duurzame stroom te laten draaien!

Australië

Een minder verrassend land in onze top 5: Australië. Wellicht toeval, met het gat in de ozonlaag op kleinste afstand, een land dat voorloopt op duurzame ontwikkelingen. Zo heeft het land als eerste een trein laten rijden op uitsluitend zonne-energie! Qua kantoorpanden zie je ook opvallende kunstwerkjes. Australië beschikt over het hoogste houten kantoorgebouw ter wereld.

In het zuiden van het land wordt er gebouwd aan een zonnepark bestaande uit meer dan 3 miljoen zonnepanelen, het grootste ter wereld! Hierbij gaat het op de opslag van energie, wat van groot belang is voor het implementeren van duurzame energie. Iets waar Australië geen moeite mee zal hebben. Sterker nog: de ANU (Australische Nationale Universiteit) stelt dat het land duizend keer zoveel duurzame energie opslaat, dan het in de toekomst nodig zal hebben

La France

Een nieuwe wetgeving van onze Europese overburen: geen olie- of gasproductie meer in 2040 in zowel Frankrijk zelf als overzee. Een echte mijlpaal. Momenteel helaas alleen nog van symbolische waarde, maar in 2040 zullen we waarschijnlijk het eerste verbod op nieuwe auto’s met verbrandingsmotor zien. Tevens is het het eerste land ter wereld dat groene obligaties uitgeeft. Het recente nieuws dat Donald Trump uit het Parijse Klimaataccoord wil stappen, heeft als tegenreactie van de Franse president de volgende slogan teweeggebracht: “Make Our Planet Great Again”.

China

Een groot probleem voor wereldwijde duurzaamheid in energiebeleid bevindt zich in China, waar maar liefst 90% van alle steden vervuild zijn. Het is doorgeslagen en verandering is essentieel. Om die reden gaat de Chinese overheid over op maatregelen. De situatie in de steden wordt bijvoorbeeld aangepakt met de intestering in verticale bossen. In de stad Shenzhen is het volledige busvervoer op elektriciteit overgegaan. En een drijvend zonnepark, ook te vinden in China, het grootste ter wereld!

Nederland qua duurzame energie en ambities

Qua duurzame plannen en uitspraken in de politiek was Nederland niet bijzonder innovatief of opvallend, in vergelijking met sommige andere landen. Het derde Rutte kabinet krijgt relatief veel lof over de duurzame ambities, maar in vergelijking met andere landen is er nog weinig van de grond gekomen.

Qua prestaties is de PCAF meetmethode noemenswaardig. Hierin werken 12 Nederlandse financiële instellingen met elkaar samen. Hierbij wordt er een meetwijze ontwikkeld, waarmee de CO2 uitstoot, dat door grootschalige financieringen beïnvloed wordt, duidelijk in beeld gebracht kan worden. Zo confronteren financiële instellingen bedrijven met de effecten van hun financiële hoogstandjes voor het milieu. Hiernaast is het al bekend dat Nederland de eerste windmolen zal hebben die waterstof kan produceren.

Een beter milieu kan ook kleiner beginnen, bij jezelf… Vergelijk eens energie aanbieders en bekijk hoe duurzaam jij kiest.

(167)

Redactie

Alles over wetenschap.