Zonnepanelen: wat en hoe

Zonne-energie is energie van de zon in de vorm van warmte en licht. En dit wordt opgevangen door zonnepanelen. Zonnepanelen zijn opgebouwd uit zonnecellen, die het zonlicht opvangen en deze omzetten in bruikbare elektriciteit.  Een zonnecollector is een apparaat dat zonlicht omzet  in warmte. Deze warmte kan vervolgens gebruikt worden voor proceswarmte. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van uw zwembad.

Er zijn verschillende soorten panelen, grote, kleine en zelfs 3d zonnepanelen. Uiteraard verschilt ook de prijs of prijzen van zonnepanelen: gaat u voor een A -merk of neemt u genoegen met minder kwaliteit, dus ook minder rendement. De keuze is aan u. De kleine zonnepanelen die te koop zijn, zijn bedoeld voor bijvoorbeeld de camper, boot, zeilboot, caravan, de tuin, tuinhuisje etc. De grote zonnepanelen zijn bedoeld voor daken van huizen, garages, schuren, stallen, bedrijven  etc. Er zijn ook 3d zonnepanelen te koop. Alleen, als u daarvoor kiest, kunt u beter de SmartFlower bekijken. Deze  ontvouwt zich en richt zijn bladeren, net als bij een zonnebloem, op de zon  en ’s avonds klapt hij veilig in, dit alles volledig automatisch. U kunt uw zonnepanelen individueel kopen, maar er is ook een mogelijkheid om dit collectief te doen, bijvoorbeeld met uw straat of wijk.

Zonnepanelen merken

De bekendste zonnepanelen zijn de Duitse Shuco en de Yingli Solar van Chinese makelarij. Het Chinese Yingli paneel staat zelfs op nummer 1 van de beste panelen wereldwijd. De goedkoopste zonnepanelen leveren het minste op. En wilt u van kwaliteit en optimaal rendement genieten, dan komt u uit in een wat duurder segment. De terugverdientijd van de goedkope paneel is net zo lang als die van de duurdere paneel, gewoon omdat de duurdere paneel meer WP oplevert, met andere woorden, in aanschaf bent u duurder uit, maar de terugverdientijd is net zolang als bij de goedkope panelen, daarna haalt u natuurlijk meer rendement uit uw “duurdere” panelen. En als de elektriciteitsprijs nog verder stijgt dan zal de terugverdientijd nog korter worden. Reden genoeg om nu aan de aanschaf van een zonnepanelen installatie te denken.  Bij een investering van zonnepanelen  kan dit een rendement opleveren van wel 12% per jaar, dit krijgt u niet als u uw geld op de bank laat staan!!

Om de opbrengst van uw zonnepanelen te berekenen zijn verschillende zaken van invloed, zoals de ligging van uw huis, garage, schuur, stal etc., waarop u uw zonnepanelen wilt plaatsen, ligt het dak op het zuiden, zuidoosten etc., Ook is de opbrengst afhankelijk van de schaduw die op het dak valt en de dakhelling. Ideaal is een hellingshoek van ongeveer 35 graden. Maar alles tussen 30 en 60 graden voldoet.

Zonnepanelen kunnen zowel op een plat dak als op een hellend dak geplaatst worden. Op een hellend dak worden de panelen met de lange kant omhoog gemonteerd, de zogeheten portret opstelling, en op een plat dak worden deze in de breedte gemonteerd. Dit noemen ze de landschap opstelling. Mocht uw zonnepaneel perfect opgesteld zijn, dan kan de opbrengst zo hoog zijn dat overstappen van energie u vele honderden tot soms wel duizenden euro’s kan besparen op uw energie rekening.

Als u de prijs van de zonnepanelen goed wilt vergelijken, moet u geen appels met peren gaan vergelijken, u merkt het verschil ook of u in een dure of goedkope auto rijdt. Dat verschil is er ook in zonnepanelen. De afmeting van een zonnepaneel is verschillend maar de standaard maat is ongeveer 100 cm bij 165 cm en de levensduur van een zonnepaneel bedraagt ongeveer 30 jaar.

Hoe werkt een zonnepaneel?

  1. het zonnepaneel zet zonlicht om naar elektrische energie
  2. de omvormer zet de gelijkspanning om in wisselspanning
  3. de opgewekte energie kan gelijk gebruikt worden in uw  woning.

Nu vraagt u misschien of er subsidie op de zonpanelen zit? Dat verschilt van jaar tot jaar, de ene keer wel, de andere keer niet. De subsidiepotjes zijn vaak ook snel op. Meer actuele informatie hierover vindt u op het internet.

Dus al met al, bij de vraag: “Wat kosten zonnepanelen?”, komt heel wat kijken. Ga daarom naar een  goede leverancier die zowel de zonnepaneel installatie levert en installeert  bij particulieren en bedrijven.

(28)

Redactie

Alles over wetenschap.